Doe nu je bestelling via onze SponsorKliks link >>>
Toggle Bar

De installatie

Nadat je een tijdje wekelijks naar Scouting bent gegaan, en je vindt het leuk, is het moment gekomen om over de installatie te gaan denken. Installatie wil zeggen dat je gaat beloven (met een heuse belofte) je volgens de scoutinggebruiken (scoutingwet) het spel wilt mee spelen en een bijdrage hieraan levert. Heb je de belofte afgelegd krijg je enkele tekens opgespeld met een bepaalde betekenis. De gehele ceremonie waarin je de belofte aflegd en tekens opgespeld krijgt noemen we "de installatie".

De installatie

Het is groot feest als er een installatie is want dan komt er minimaal één lid bij de groep. Meestal worden dan ook de ouders uitgenodigd en dikwijls is het hele programma eraan gewijd.

Overal zijn er andere gebruiken. Maar je kunt er vanuit gaan dat je hele speltak bij elkaar in een horde/troep/afdeling/groep staat. Je wordt, alleen of met anderen, naar voren geroepen. Het kan ook er zonder maar meestal wordt de Scouting Nederland vlag uitgevouwen en door twee jeugdleden vastgehouden. De persoon die de instalatie uitvoert zegt horde/troepafdeling/groep "geheim saluut" waarna de geïnstalleerde scoutingleden geheim saluut houden, dat is de vingers naast het hoofd. 

Diegene die installatie uitvoeren (installeerder en te installeren scoutinglid of leden) houden ook een geheim saluut met de andere hand op de vlag. Per regel wordt de belofte voorgelezen waarna het te installeren lid deze nazegt en daarmee de belofte uitspreekt. (kijk hiernaast voor de belofte per speltak). Zodra deze is uitgesproken kan "geheim saluut af" gezegd worden en kan de vlag weg gedaan worden. 

Vervolgens worden de insigne's op het uniform gespeld en das omgedaan. De betekenis van de insignes´s en tekens staan hieronder beschreven.

Scouting Nederland insigne

Installatie ScoutingInsigneDit komt op de linkerborstzak. Je bent nu bij Scouting Nederland, samen met zo´n 125.000 anderen. Tevens ben je nu bij Scouting in de wereld. En dat zijn er zo´n 25.000.000 !  Toen in 1973 Scouting Nederland uit een fusie van meisjes en jongens -orginsaties samen werd gevoegd, moest er ook een nieuw insigne ontworpen worden. Het werd een samenvoeging van het internationale meisjesteken en het internationale jongensteken. Het meisjesteken is blauw met een goud-geel klaverblad erop. In het klaverblad zitten twee sterren en een kompasnaald. De oorspronkelijke achtergrond was blauw en stond voor de blauwe hemel terwijl het klaverblad een symbool is voor de stralende zon. De golvende lijnen onderaan zijn vlammen, het teken van vriendschap tussen alle scoutingmeisjes over de hele wereld. De twee sterren symboliseren de wet en belofte en de kompasnaald wijst de juiste weg. Het jongensinsigne is paars met  een witte pijlpunt lelie erop. Twee sterren betekenen hier het teken van trouw en de naald wijst hier eveneens de goede weg. Het koord met de platte knoop geeft aan dat Scouting een wereldomvattende organisatie is.

Regio badge

Installatie DistrictInsigneDit komt 8 cm onder de bovennaad van je rechter mouw. Je bent nu bij de Regio Maastricht en Heuvelland. Het vignet heeft een aantal kenmerken die deze regio eigen heeft. Zo ligt de Regio op het westelijk heuvelgebied van Zuid-Limburg. daar stromen vijf rivieren (Maas, Jeker, Geul, Gulp en Voer). In het vignet zie je dit door de vijf golfjes aan de twee heuvels. Onderaan heb je het geel dat de mergel aangeeft als fundament van Limburg. Dat dit Limburg zie je ook aan de drie eikenbladeren met eikels. De vijfdeligheid van het blad geeft de vijf gemeenten aan  die in de regio zijn (Maastricht, Eijsden, Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Margraten). De zonnestralen laten de blije uitstraling zien van het scoutingspel.

Groepsdas

Iedere groep in de regio heeft een andere kleur das en zover we weten is er binnen Limburg ook geen andere groep die deze kleur das heeft. De das is gemakkelijk als herkenning maar symboleert de verbondenheid als groep. Er is gekozen voor een rode das met een bies van van 2,5 centimeter. Rood-wit zijn de kleuren van de stad Maastricht. Fons Olterdissen, de man waarnaar onze groep genoemd is, schrijver van het volkslied van de stad was pur sang uitdrager van de 'Mestreechter geis',  

Groepsnaambandje

Dit komt boven aan je rechterarm. Hierop staat de naam van de groep. Zo kunnen vreemden die de das niet herkennen toch zien bij welke groep je zit. 

Eventueel kunnen de nesttekens (Shanti's, Welpen) of ploegtekens (Scouts) aangebracht worden.

Installatie NaambandjeSFO

Afronding

De installeerder roept: "horde/troep/afdeling sta", "saluut" en "saluut af". na afloop vindt er vaak een felicitatieronde plaats. 

Insignes en badges die je later krijgt

Officieel is er alleen plek voor de zogenoemde basisinsignes en insignes die verworven zijn nadat men een aantal 'opdrachten' goed heeft uitgevoerd. Gelegenheids- of deelnemersbadges horen officieel niet op het uniform/scoutfit. Echter, Scouting Nederland reikt bij de geringste gelegenheid zelf badges uit voor op het uniform/scoutfit of verkoopt deze daarvoor.  

Waar worden ze dan opgenaaid?

Wáár men bij Scouting zit komt op de rechter mouw. Dus groepsnaambandje en regiobadge. Op de linkermouw komen de ´prestaties´, de insignes die iemand behaald heeft. Bijvoorbeeld het kookinsigne. Met een beetje fantasie kun je stellen dat het een hele prestatie is dat je aan de JubJam hebt deelgenomen of dat je lid was van Scouting Fons Olterdissen toen die groep 30 jaar bestond. Dit soort gelegenheidsbadges komen dus op de linker mouw. Landenbadges (vlag van land waar men minimaal enkele dagen op kamp is geweest) worden boven de linker borstzak genaaid. Je ziet steeds vaker dat bijzondere badges ook in het gebied boven de borstzak worden genaaid.